Kilka słów o przepisie: Pizza bez wyrzutów sumienia? To proste! Fit pizza z serka wiejskiego, to idealna propozycja na obiad czy kolację. Prawie 30g białka w jednej porcji!
Porcje
3 porcje
Kaloryczność
W 1 porcji 535 kcal
Wartość odżywcza
W: 61g / B: 29g / T: 19g / Bł: 3g
Czas przygotowania
45 min

-
Składniki na pizzę z serka wiejskiego:
- 2 serki wiejskie
- 1,5 szkl mąki
- 2 jajka
- 2 łyżeczka oregano
- 1 szczypta soli
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 garść oliwek
- 1 garść pieczarek
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 garści sera żółtego tartego
- 1 garść pomidorków koktajlowych
- 2 garści rukoli
Przygotowanie fit pizzy z serka wiejskiego:
Nastaw piekarnik na 180’C góra-dół. Do miski przełóż serki wiejskie, jajka, mąkę, szczyptę soli i oregano. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką, a następnie przełóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Ciasto zapiekaj najpierw 15-20 minut. W międzyczasie przygotuj sos i dodatki.
Do miseczki przełóż 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, oregno i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszaj.
Pomidorki, oliwki i pieczarki pokrój na plasterki. Możesz delikatnie podgotować pieczarki.
Podpieczone przez kwadrans ciasto posmaruj sosem, a następnie wyłóż na nie pieczarki, kukurydzę, oliwki i starty ser. Zapiekaj całą pizze z serka wiejskiego kolejne 15 minut.
Na sam koniec dodaj swoje ulubione dodatki na pizze, w moim przypadku jest to świeża rukola i pomidorki koktajlowe.
Cały filmik z przepisu znajdziesz pod tym linkiem dokładny przepis wideo
Aby podbić wartość białka możesz użyć serków wiejskich wysokobiałkowych, a pizzę traktować jako posiłek po treningowy!