Kilka słów o przepisie: Pizza bez wyrzutów sumienia? To proste! Fit pizza z serka wiejskiego, to idealna propozycja na obiad czy kolację. Prawie 30g białka w jednej porcji!

Porcje

3 porcje

Kaloryczność

W 1 porcji 535 kcal

Wartość odżywcza

W: 61g / B: 29g / T: 19g / Bł: 3g

Czas przygotowania

45 min

zupa cytrynowa z ciecierzycy
  • Składniki na pizzę z serka wiejskiego: 

    • 2 serki wiejskie
    • 1,5 szkl mąki 
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczka oregano
    • 1 szczypta soli
    • 3 łyżki przecieru pomidorowego
    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 1 garść oliwek
    • 1 garść pieczarek
    • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
    • 2 garści sera żółtego tartego
    • 1 garść pomidorków koktajlowych
    • 2 garści rukoli

Przygotowanie fit pizzy z serka wiejskiego:

Nastaw piekarnik na 180’C góra-dół.          Do miski przełóż serki wiejskie, jajka, mąkę, szczyptę soli i oregano. Wszystkie składniki wymieszaj łyżką, a następnie przełóż ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.

Ciasto zapiekaj najpierw 15-20 minut. W międzyczasie przygotuj sos i dodatki.

Do miseczki przełóż 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek, oregno i szczyptę soli. Wszystko razem wymieszaj.

Pomidorki, oliwki i pieczarki pokrój na plasterki. Możesz delikatnie podgotować pieczarki.

Podpieczone przez kwadrans ciasto posmaruj sosem, a następnie wyłóż na nie pieczarki, kukurydzę, oliwki i starty ser. Zapiekaj całą pizze z serka wiejskiego kolejne 15 minut.

Na sam koniec dodaj swoje ulubione dodatki na pizze, w moim przypadku jest to świeża rukola i pomidorki koktajlowe.

Cały filmik z przepisu znajdziesz pod tym linkiem dokładny przepis wideo

Aby podbić wartość białka możesz użyć serków wiejskich wysokobiałkowych, a pizzę traktować jako posiłek po treningowy!

0
Would love your thoughts, please comment.x